14 August 2012

Suasana Lumayan Condo, Bandar Sri Permaisuri

Info pasal projek condo ni dah lama ada dalam website developer, Danau Lumayan…tapi baru 2-3 bulan lepas dia orang mula open untuk booking unit.

 
Ada 4 blok mengandungi 900 unit dengan sebahagian besar unit jenis A (1,142 sqft) dan sikit je unit jenis B (1,364 sqft). Setiap unit ada 4 bilik/ 2 bilik air, balkoni, dapur basah dan kering, etc.
 
Projek ni berstatus ‘leasehold’ dan JV dengan DBKL. Nak tau lebih info lawat website developer.
 
Unit jenis A, harga RM300k (termasuk ‘compulsory upgrade’ berharga RM50k)
 
Unit jenis B, harga RM350k (termasuk ‘compulsory upgrade’ berharga RM50k)
 
Secara fizikal, beza antara A & B hanyalah ruang tamu yang sedikit luas berserta tingkap (tapi aku tak berapa suka sebab view tingkap ni mengadap unit lain dalam blok yang sama).
 
Setiap blok akan mempunyai view sama ada pemandangan tasik kecil/KLCC (untuk aras yang tinggi) atau mengadap tasik BSP yang orang selalu pergi jogging tu.
 
Aku ada booking unit jenis A dan S&P baru je sign minggu lepas. Sekarang tengah tunggu kelulusan loan. Dengan DSR aku yang tinggi, tips dari otai flipping untuk menyediakan dokumen yang lengkap semasa submit loan pada bankers memberi sedikit sinar harapan di hujung terowong yang samar, Insyaallah.
 
Kalau loan sukses nanti, aku akan kongsikan sedikit penambahbaikan yang dibuat berdasarkan tips beliau.


26 comments:

  1. bro. tahniah! BSP mmg *ong*

    try apply jugak bank A* sbb dia bagi higher dsr n loan tenure till 75.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada secret code plak.. Bank a* yu bank apa ekk?

      Delete
    2. Tq bro..

      dah submit loan kepada 2 bankers..both apply DSR=70% with maximum loan tenure=70 yo

      Bank A* tu local atau seberang laut?

      Delete
    3. amboi bang, power laa dpt beli kt bsp. hmm, projeck dbkl ni ntah2 ada restriction nk jual balik

      Delete
    4. matjoe..untuk non-low cost should be okay kot

      tahun lepas ada let go 1 unit kat taman desa (faber jv dbkl)...alhamdulillah takde masalah

      Delete
  2. Wah..bestnya u dapat unit ni..dah lama tunggu tp xdapat2, interested for own stay.jika berminat utk let go with some duit atas angin do call me ye..0193323114..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq..saya bercadang nak simpan untuk jangka panjang

      ..ada kawan2 yang beli dan nak jual. kalau ada rezeki saya sms ye

      Delete
    2. klu ade kawan2 nak jual sms saya gak..nak beli utk pencen di BSP.. 0195727911..

      Delete
  3. Hi Bro Sham...or sesape yg dpt unit kat suasana lumayan ni... nk tanye pasal down payment dia...sy keliru sket la...down payment is based on 249,990 or 299,990?

    ReplyDelete
    Replies
    1. downpayment should be based on total selling price, i.e 299,990

      Delete
    2. Just to share..Baru dapat satu unit dr project nie. DP 10% dr 249 000. Kalau nak loan within final price (299 990) kena submit dgn panel banker. So far, construction dh masuk 2nd phase / almost 15% completed. Ada kenalan yang nak let go this unit with 450 000 - 500 000..Nnti sy update.

      Delete
    3. Will update soon, masih tak berkesempatan jumpa dgn owner. Details : Block B (facing tasik permaisuri) bumi lot. Type B (11++ sf) Lower floor.

      Delete
  4. Nak beli lot ni tp dh sold out.. sedih betul.. dh reg... dulu then ada col nak tau status tp dorg kte tgu smpai siap.. tggu pny tggu and dh col again kte dh sold out.. bkn nk btau awl2 xdpt.. kita ni menantilah dgn penuh hrpn,. Nk beli rmh len x mampu.. nk amik pr1ma pl kte gji tggi.. danau lumayan byk jual pd agent je then nk beli ats tgn org dg dgt2 xmmpu cz dorg naikksn hrga 2x gnda.. klu ada org nk jual hrga murah please let me know?

    ReplyDelete
  5. wasap me...my fren nak letgo...0126892781 kamarul

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dia nak letgo, brp rm tu?..huhuh

      Delete
    2. dah wasap ke? berapa orang tu nak jual?

      Delete
  6. Ada updated tips x? Berapa sewa kat situ?....

    ReplyDelete
  7. kondo yang baru siap kat kwsn tasik permaisuri....astana lumayan. kadar sewa dlm rm1,400 ke atas..basic unit.

    ReplyDelete
  8. Salam,,, Ada sesiapa yg Ingin let go condo Kat situ ,,, blh hubungi saya,,, 0163103789

    ReplyDelete
  9. ada sesiapa yg ingin let go hubungi 0123288390

    ReplyDelete
  10. ada sesiapa ingin let go, hubungi saya juga call/whatsapp 012-2864232

    ReplyDelete
  11. Ade sesapa nk let go unit kat astana lumayan atau suasana lumayan..nk sgt beli.sbb skrg menyewa rm1500/mth.boleh call 0126626251

    ReplyDelete
  12. I must thank you for the initiatives you have made in writing this article. I am expecting the similar best efforts from you in the future as well. Golden beach homes for sale

    ReplyDelete