7 February 2014

Transfer Duit Maybank2u ke Akaun Tabung Haji

Selain dari guna ATM, kita juga boleh guna online akaun seperti maybank2u untuk semak baki duit kat akaun Tabung Haji (ATH), pindah duit dari maybank2u ke ATH atau ATH ke maybank2u dan juga kemudahan mendaftar pergi haji.

Amat berguna terutama bila nak tahu atau keluarkan dividen simpanan dari ATH. 

Tapi mula-mula kita kena register/link dulu nombor ATH dengan akaun maybank2u kita. Cara yang saya tahu ialah mendaftarkan nombor ATH melalui mesin ATM (refer sini)...mungkin kita boleh guna maybank2u tapi saya tak pernah cuba.

Lepas dah link, kita log-in maybank2u macam biasa. Pergi ke 'Accounts & Banking (gambar bawah).


Kemudian, klik ke 'Transfer' di sebelah kiri. Kita akan dapat menu seperti gambar di bawah. Klik ke 'Tabung Haji'. 



Bila dah masuk menu 'Tabung Haji', ada beberapa pilihan yang disediakan - 'Balance Inquiry', 'Fund Transfer' dan 'Haji Registration' (tengok gambar bawah).


Skrin untuk 'Balance Inquiry'...errr baki kat sini tak nampak sebab system ttu ulis ...'you have insufficient fund to show' ;p


Skrin untuk 'Fund Transfer'. Kat sini kita boleh buat macam-macam transaksi..dari akaun sendiri ke akaun sendiri atau akaun sendiri ke akaun orang lain. Janji duit ada :)

 
Last sekali...skrin untuk 'Haji Registration'. Tapi ada beberapa syarat seperti, minimum baki dalam ATH mesti RM1,300. Lepas daftar, duit RM1,300 ini tak boleh dikeluarkan lagi.



19 comments:

  1. Terima kasih banyak di atas perkonsian tuan.

    Baru saya faham cara "link" akaun TH dengan Maybank serta urusan "transfer" duit di antara keduanya. Masa pun jimat. :)

    ReplyDelete
  2. terima kasih.. maklumat sangat berguna... Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  3. Berapa caj dikenakan oleh maybank2u utk transfer ke tabung haji?

    ReplyDelete
  4. RM1.00 utk transfer dari maybank ke tabung haji dan sebaliknya...

    ReplyDelete
  5. untuk dapat layout yg ada tlis tabung haji tu .1st kena daftar kat mesin AT😉M dulu la ye? mcm mula mula nak wat internet banking mybn2u tu kan. . .?lepas 2 kita boleh la wat tranfer brape pun nak tranfer ikot pada limit tranfer 1 hari kan. .?bet0l x pemahaman sy ni ?

    ReplyDelete
  6. terima kasih di atas perkongsian mklumat....

    ReplyDelete
  7. As salam...berapa max transfer dr TH acct ke 3rd maybank acct ye? rm20k sekali transfer boleh ke?

    ReplyDelete
  8. Lepas GST macam mana pula? Berapa charges transfer? RM 1 + gst? Atau 6% dari jumlah kita transfer?

    ReplyDelete
  9. terima kasih..baru tau...kene register dulu rupanya..

    ReplyDelete
  10. ┈┈┈┈┈┈▕▔╲ ┈┈┈┈┈┈┈▏▕ ┈┈┈┈┈┈┈▏▕▂▂▂ ▂▂▂▂▂▂╱┈▕▂▂▂▏ ▉▉▉▉▉┈┈┈▕▂▂▂▏ ▉▉▉▉▉┈┈┈▕▂▂▂▏ ▔▔▔▔▔▔╲▂▕▂▂▂▏
    Perkongsian tuan amat membantu

    ReplyDelete
  11. sangat berguna...dah 3 bulan sya cri artikel pasal nie..gara2x tak ada masa nak g kaunter tabung haji dan tak taw mcm mne nak tukar dri maybank2u ke tabung haji..habi dh duit smpnn utk sya nak simpan ke tabung haji tue..mklumlah bila duit dlm tangan or atm..mmg duit cpt habis..lain lah klw gna buku nie..agak payah ckit nak kc kluar..alhamdulillah..saat sy nak putus asa menyimpan..Allah bgi ptunjuk bg sya tgok post awk...hahaha..pdhal sya cri benda lain d google..tp trbuka blog awk..hahhaha...trima kc

    ReplyDelete
  12. Kalau nak transfer dr akaun maybank ke akaun tabung haji 3rd party boleh ke... Nak kena register dulu ke yg akaun 3rd party tu or just transfer mcm biasa....tq

    ReplyDelete
  13. Kalau nak transfer dr akaun maybank ke akaun tabung haji 3rd party boleh ke... Nak kena register dulu ke yg akaun 3rd party tu or just transfer mcm biasa....tq

    ReplyDelete
  14. Jazakallah. Alhamdulillah. Tak perlu beratur ke Tabung Haji Lagi. Sungguh bagus perkongsian ini. Dalam Masa 10 minit saya dah mendaftar ATM dan transfer ke LUTH account. Hanya dengan Hujung Jari Sahaja.

    ReplyDelete
  15. kalau nak tranfer semula dari tabung haji ke maybank2u xbole ke?

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum. Cas admin utk proses transfer sgt mahal. Selama ni buat transaction x perasan pulak charge dikenakan. Ni bila check baki..before n after transaction..br nampak hidden charges. Bayangkan transfer duit kat akaun TH anak rm50 je...administration charges semua campur gst bagai dlm rm9 ringgit lebih...tu baru deposit rm50, kalau rm500...tak sanggup nk cuba..baik siap2 potong gaji utk deposit duit ke tabung haji anak2. Sekadar perkongsian.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Rupa2nya jika nak transfer dari Maybank to LUTH own account hanya boleh RM15000 maksimum sehari..

    ReplyDelete