14 August 2012

Suasana Lumayan Condo, Bandar Sri Permaisuri

Info pasal projek condo ni dah lama ada dalam website developer, Danau Lumayan…tapi baru 2-3 bulan lepas dia orang mula open untuk booking unit.

 
Ada 4 blok mengandungi 900 unit dengan sebahagian besar unit jenis A (1,142 sqft) dan sikit je unit jenis B (1,364 sqft). Setiap unit ada 4 bilik/ 2 bilik air, balkoni, dapur basah dan kering, etc.
 
Projek ni berstatus ‘leasehold’ dan JV dengan DBKL. Nak tau lebih info lawat website developer.
 
Unit jenis A, harga RM300k (termasuk ‘compulsory upgrade’ berharga RM50k)
 
Unit jenis B, harga RM350k (termasuk ‘compulsory upgrade’ berharga RM50k)
 
Secara fizikal, beza antara A & B hanyalah ruang tamu yang sedikit luas berserta tingkap (tapi aku tak berapa suka sebab view tingkap ni mengadap unit lain dalam blok yang sama).
 
Setiap blok akan mempunyai view sama ada pemandangan tasik kecil/KLCC (untuk aras yang tinggi) atau mengadap tasik BSP yang orang selalu pergi jogging tu.
 
Aku ada booking unit jenis A dan S&P baru je sign minggu lepas. Sekarang tengah tunggu kelulusan loan. Dengan DSR aku yang tinggi, tips dari otai flipping untuk menyediakan dokumen yang lengkap semasa submit loan pada bankers memberi sedikit sinar harapan di hujung terowong yang samar, Insyaallah.
 
Kalau loan sukses nanti, aku akan kongsikan sedikit penambahbaikan yang dibuat berdasarkan tips beliau.


13 August 2012

Tetapkan matlamat, strategi dan pelan tindakan

Untuk berjaya dalam apa juga bidang, kita mesti ada tujuan yang jelas dan khusus (matlamat), bagaimana cara untuk mencapainya (strategi) dan apa yang perlu dilaksanakan (pelan tindakan). Dan setiap matlamat mungkin memerlukan strategi dan pelan tindakan yang berlainan atau sebaliknya.

Setiap orang mempunyai matlamat mereka sendiri dan cara serta tindakan yang berlainan. Ada juga mereka yang berkongsi matlamat yang sama, tetapi strategi dan pelan tindakan pula berlainan, bergantung kepada faktor dan situasi sekeliling yang mempengaruhi.

Untuk kes aku, salah satu matlamat yang berhubung kait dengan pelaburan hartanah adalah seperti berikut:

Matlamat:
Bebas dari belenggu kewangan yang membebankan atau financial freedom (tetapkan tempoh seperti dalam jangkamasa 5 tahun dari sekarang)

Strategi 1:
Menambah sumber pendapatan dengan melabur dalam bidang hartanah

(kita juga boleh memilih instrument pelaburan lain seperti bursa saham, unit komoditi, unit amanah, etc…dan ia perlu bersesuaian dengan pengetahuan, kadar pulangan yang dikehendaki dan kadar risiko yang sanggup diambil)

Pelan Tindakan (Untuk Strategi 1)...iaitu tambah sumber pendapatan dari pelaburan hartanah:
1. Beli dan jual rumah
2. Beli dan sewa rumah
3. Beli, sewa dan bila harga rumah meningkat baru jual

Dari pelan-pelan tindakan inilah bermulanya penglibatan aku secara bidang terjun dalam pelaburan hartanah.


9 August 2012

Ingin berkongsi pengalaman...

Ucapan setinggi syukur kepada-Nya

Semoga posting pertama ini akan berterusan dan tidak hanya berhenti setakat di sini. Insyaallah. Tujuan utama blog ini adalah untuk aku berkongsi pengalaman yang dilalui dan sedikit sebanyak bertukar pandangan dengan mereka yang mempunyai minat dan kepentingan dalam bidang hartanah terutamanya untuk tujuan pelaburan.

Secara ringkas, aku pernah membeli dan menjual rumah pertama selepas beberapa tahun menyewakannya. Semua itu dilalui dengan ilmu yang sangat cetek dan berpegang kepada prinsip 'membujur lalu melintang patah'.

Walaupun tidak mengalami perkara yang tidak diingini sepanjang menguruskan rumah pertama tersebut, tetapi jauh di sudut hati mengatakan, ada banyak perkara yang boleh dilakukan dengan lebih efisyen dan ada perkara yang sepatutnya dielakkan.

Semoga sepanjang perjalanan blog ini dapat memberi manfaat dalam mempelajari ilmu yang akan lebih mematangkan tindakan kita dalam bidang hartanah ini.

Perkongsian ilmu ini tidak terhad kepada bakal atau para pelabur, tetapi juga kepada mereka yang ingin atau telah memiliki hartanah untuk kegunaan sendiri.